Jupiter-Neptunus

Advertenties

The_Great_Pretender_Single_1987

Welkom voor informatie over het aspect Jupiter-Neptunus en de midpuntcombinatie met Jupiter en Neptunus, in geboortehoroscoop en in progressies.

Midpunt Jupiter/Neptunus en aspect Jupiter-Neptunus

het aspect van het sprookje

JUPITER

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Jupiter beschermt de aarde tegen inslagen door meteorieten omdat deze door de aantrekkingskracht van Jupiter worden weggeleid. In de astrologie is Jupiter het symbool van alles wat groeit en bloeit, groot is, beter wordt, beschermd wordt en geluk brengt. De keerzijde van Jupiter is te veel hooi op de vork, overdrijving, vet en dik worden en ongefundeerd optimisme. Jupiter is de heersende planeet van het teken Boogschutter en wordt in de uurhoekastrologie ook ingezet als heersende planeet van het teken Vissen. Jupiter is de planeet van enthousiasme, vertrouwen en spontaniteit. Maar een slecht geplaatste Jupiter maakt de slechte eigenschappen van een teken of sector groter.

Neptunus

Neptunus is een vanaf de aarde met het blote oog niet zichtbare planeet. De planeten Uranus, Neptunus en Pluto hebben geen rol gespeeld in de astrologie tot hun ontdekking. In het artikel over Sedna heb ik al aangegeven hoe daarmee wordt omgegaan. Er wordt vanuit gegaan dat een planeet pas zichtbaar wordt als de tijd rijp is. Dan wordt de betekenis van de planeet verbonden aan zaken die in de tijd van de ontdekking speelden. Zo heeft Uranus een relatie met electriciteit en radio. En met storingen. Neptunus heeft die relatie met televisie en met chemische verbindingen. En met vergiftiging. Waar Uranus de revolutie en de democratie is, is Neptunus de ideologie. Uranus gaat over de grens heen, maar Neptunus gaat verder en Pluto is symbool voor het gevaarlijke uiterste puntje. Je kunt begrijpen dat Neptunus als symbool voor televisie ook symbool is van helderziendheid. En van ‘nep’ en namaak, want Neptunus staat ook symbool voor fotografie, film en plastics. Dromen zijn bedrog en horen daarom ook bij het symbool Neptunus. Als je zo ver gaat als Neptunus kun je de weg kwijt raken, verdwalen en vermist raken. De mist hoort ook bij Neptunus.

Jupiter/Neptunus of Jupiter-Neptunus

Jupiter/Neptunus als midpunt of als aspect combineert de betekenissen van beide planeten. In gunstige betekenis vergroot dit midpunt de visie en de fantasie. Het is het midpunt van het geloof, van de fans en van de volgelingen. Bij Jupiter-Neptunus hoort het optreden voor een publiek van mensen met genoeg fantasie en geloof om zich in te leven in wat wordt verkondigd. Jupiter-Neptunus hoort bij de film waar je je in inleeft en bij het grote geloof in wonderen. Het is het aspect van speculatie (geloof in groei). Reinhold Ebertin (schrijver van de Kombinatie van Planeetinvloeden) gaf Jupiter/Neptunus o.a. de betekenis van speculatie mee. En speculaties kunnen goed en verkeerd uitpakken. Neptunus is het symbool van de mist en Jupiter maakt alles groter…Zo kun je met Jupiter-Neptunus blind zijn voor de werkelijkheid en je kop in het zand steken, precies wat er gebeurt als je je helemaal inleeft in een spannende film.

De combinatie Jupiter/Neptunus (en het midpunt) heb ik gevonden bij alle religieuze mensen, bij filmsterren en bij mensen die getrouwd zijn met troonopvolgers (het sprookjeshuwelijk). Vanuit de gedachte dat Jupiter alles vergroot, doet slagen en verbetert betekent het midpunt met Neptunus:

 • Groot idealisme en het propageren van een ideaal.
 • Visionair zijn (het betere ‘verrekijken’)
 • Succes met ‘net doen alsof’

Vanuit de gedachte dat Neptunus alles vervaagt, romantiseert en mistig maakt:

 • Grenzeloos vertrouwen
 • Mystiek geloof of religie in het algemeen (Jupiter/Neptunus is het meest geaspecteerde midpunt bij de door mij vergeleken pausen!).
 • Nep-geluk

In het artikel over Neptunus meld ik al dat Zon/Neptunus combinaties vaak dierenhebbers aangeven. Met Jupiter erbij kan dat tot bescherming (Jupiter) van dierenlevens (Zon/Neptunus) leiden. Bescherming van de zwakkeren en zieken (ook Zon/Neptunus) is eveneens een uitingsmogelijkheid van het idealisem van Jupiter/Neptunus.

Tenslotte: Jupiter/Neptunus geeft fans, maar als je in opspraak komt ook grote schandalen (met dan wel geheime beschermers).

Planeetcombinaties met Jupiter/Neptunus

 Planeetcombinaties met Jupiter/Neptunus geven aan dat dit midpunt speelt op het terrein van de planeet die het aspect maakt. Ik heb hieronder ook varianten van het thema verzameld (bijvoorbeeld Ascendant/Jupiter= Neptunus).

Mercurius en Jupiter/Neptunus

Mercurius op Jupiter/Neptunus geeft aan dat het gaat om zaken, woorden, brieven of boeken.

Mercurius=Jupiter/Neptunus met succes mensen iets wijs maken en heb je een grote fantasie waarover je kunt communiceren: het is een uitstekende midpuntcombinatie voor een schrijver of acteur. Maar er zijn meer beroepen waarbij het nodig is goed te kunnen liegen (eh…jokken). Jupiter stelt de zaken beter voor dan ze zijn. Neptunus verdraait en verdoezelt de feiten. Een verkoper van kleding (“Dit staat u werkelijk fantastisch!”) en een diplomaat kunnen bijna niet zonder! Als het verkeerd uitpakt geeft de combinatie aan dat je zakelijk speculeert (te grote verwachtingen van een studie of zakelijke deal hebt).

Voorbeelden van Mercurius/Jupiter/Neptunus:

 • Prinses Margarite (Neptunus = Mercurius/Jupiter)
 • Prins Johan Friso (Neptunus = Mercurius/Jupiter)
 • Prins Andrew (Neptunus = Mercurius/Jupiter)
 • Hillary Clinton (Neptunus = Mercurius/Jupiter)
 • Einstein (Mercurius=Jupiter/Neptunus)
 • Jack Nicholson (Mercurius=Jupiter/Neptunus)
 • Gandhi (Mercurius=Jupiter/Neptunus = Ascendant = Maansknoop)
 • Marcel Proust (Mercurius=Jupiter/Neptunus)
 • Guy Verhofstadt (Mercurius=Jupiter/Neptunus, Jupiter=Mercurius/Neptunus en Neptunus=Mercurius/Jupiter ; drie keer deze combinatie, dat maakt de combinatie tot een speciaal item in zijn horoscoop)
 • Brigitte Bardot heeft Neptunus op Mercurius/Jupiter
 • Willem Nijholt (Mercurius sextiel Jupiter en vierkant Neptunus)
 • Richard Chamberlain (Mercurius biquintiel Jupiter oppositet Neptunus en Node=Mercurius/Jupiter=Mercurius/Pluto=Neptunus/Pluto en Jupiter=Venus/Neptunus).
 • Dustin Hoffmann (Mercurius conjunct Neptunus en driehoek Jupiter
 • John Cleese (Mercurius driehoek Jupiter en sextiel Neptunus, Jupiter oppositie Neptunus)
 • Elvis Presley (Mercurius sextiel Jupiter en driehoek Neptunus) en Jupiter=Mercurius/Neptunus
 • Bill Clinton (Jupiter=Mercurius/Neptunus)
 • Alister Crowley (‘Occultist’ in begin vorige eeuw : Jupiter = Mercurius/Neptunus)
 • Lydia Rood (Jupiter = Mercurius/Neptunus)
 • Claudia Cardinale (Jupiter=Mercurius/Neptunus)

Mijn ervaringen met ‘gewone’ mensen met dit aspect die de gave het woord en de zaken te verdraaien en verfraaien niet kwijt kunnen in het toneel, de film, de diplomatie of een baan als verkoper zijn: dat je er goed aan doet afspraken met hen op schrift te stellen en beweringen even te checken…

Venus en Jupiter/Neptunus

Als Venus een hard aspect maakt met het midpunt Jupiter/Neptunus kun je goed net doen alsof je vreselijk verliefd bent of heel gelukkig bent getrouwd. Voor de buitenwereld is het dan een ideaal huwelijk dat je hebt. Een sprookje, roept het roddelblad. Maar je kunt in dat geluk te maken krijgen met bedrog. Bedrog, nep, roddels, de media: ze spelen een grote rol in jouw liefdeleven met deze combinatie. Dat kan uitwerken als: heel verliefd zijn op een zanger of filmster of andere beroemdheid en daar heel gelukkig van worden. Of: door zelf als acteur heel goed te kunnen spelen dat je verliefd bent (bijvoorbeeld Richard Chamberlain). Jupiter/Neptunus is de wereld van grote fantasie en in verband met de kunst kun je deze aspectcombinatie gebruiken om succes in de kunst (Venus/Jupiter) van de film of media (Neptunus) of in verband met sprookjes en dieren (Neptunus), dans of muziek (Neptunus).

Ik vond het aspect Neptunus=Venus/Jupiter (een variant op Venus=Jupiter/Neptunus) bij koning Albert II. Varianten van midpunten kunnen een ander accent aan de combinatie geven. Zo zal Venus = Jupiter/Neptunus een gelukkiger combinatie blijken dan Neptunus = Venus/Jupiter. Dat komt omdat in de progressieve horoscoop eens een aspect wordt gevormd met Neptunus (in het laatste geval). Dan krijgen de verwarring en het schandaal meer accent dan de vreugde van Venus/Jupiter. Overigens staat Venus met Jupiter en Neptunus symbool voor het ‘sprookjeshuwelijk’. Het is een opvallende aspectcombinatie bij mensen die met telgen uit koningshuizen zijn getrouwd. Ze hadden sprookjesbruiloften! En het komt voor bij koning Albert, die in 1999 en in 2004 in opspraak is gekomen vanwege een buitenechtelijk, eind jaren zestig verwekt, kind. Zijn vrouw Paolo heeft Jupiter=Venus/Neptunus en Ascendant = Jupiter/Neptunus. Ik denk dat deze combinatie ook betekenen kan, dat je een nephuwelijk in stand houdt voor de buitenwereld. Of dat je een ‘goed huwelijk’ doet waardoor je zonder veel inspanning (Neptunus is net zo lui als Venus) slaagt in het leven.

Dromen van (liefdes)geluk en financiële voorspoed horen bij deze combinatie van Venus/Jupiter/Neptunus. Voorbeelden:

 • Prins Bernhard, prins Claus, prinses Máxima (Venus en Mercurius op de midpunten Jupiter/Pluto enNeptunus/Pluto, Ascendant = Venus/Neptunus=Venus/Jupiter = Mercurius/ Neptunus=Mercurius/Jupiter).
 • Andere voorbeelden: Boris Becker (Venus = Jupiter/Neptunus), Prinses Mabel (Wisse Smit: Venus=Jupiter/Neptunus), Michael J. Fox (Jupiter=Venus/Neptunus), Cyrano de Bergerac (Jupiter=Venus/Neptunus), Oprah Winfrey (Jupiter = Venus/Neptunus), Robert de Niro (Jupiter = MC = Venus/Neptunus), Walt Disney (Jupiter=Venus/Neptunus), John Travolta (Neptunus=Venus/Jupiter), Prins Johan Friso (Neptunus = Venus/Jupiter).

Mars en Jupiter/Neptunus

Jupiter/Neptunus met Mars is een combinatie die voorkomt bij Nederlands mediamagnaten, Joop van den Ende en John de Mol!

Ascendant, MC en Zon met Jupiter/Neptunus

 • Voorbeelden van Ascendant=Jupiter/Neptunus: Marlon Brando en presidentskandidaat Kerry, Gandhi, prinses Paola, John Lennon en president Putin (Ascendant=Jupiter/Neptunus). Deze combinatie staat bekend als : leven in een schijnwereld. De wereld van de film is daar een goed voorbeeld van.
 • Voorbeelden van MC=Jupiter/Neptunus: Pim Fortuyn, Paul McCartney en Winnie Mandela (MC=Jupiter/Neptunus). Je levensdoel hangt samen met (het propageren of beschermen van) een ideaal/godsdienst. Je positie hangt samen met je grote fantasie. Verkwisting ligt ook op de loer… Vier van de 17 pausen in het onderzoek op deze site hebben MC=Jupiter/Neptunus. De combinatie wijst ook op een grote aanhang of populariteit.
 • Zon met Jupiter/Neptunus doet je naar je idealen leven. Soms gaat het om een ongezond ideaal (dan word je lijfelijk ziek van je eigen idealisme of omdat je vergeet voor jezelf te zorgen). Het kan eveneens gaan om negatieve uitingen van succes (er niet mee om kunnen gaan) vooral als Neptunus de aspectvormende planeet op het midpunt is. Voorbeeld: Moeder Theresa heeft Zon=Jupiter/Neptunus, en dat is erg passend bij een religieuze die veel voor de armen heeft willen betekenen. Ook Brigitte Bardot heeft Zon-Jupiter/Neptunus (en dat is erg passend bij een dierenbeschermer en een filmster). Schaker Bobby Fisher (Neptunus = Zon/Jupiter), Steven Spielberg en Uri Geller (Jupiter=Zon/Neptunus) zijn andere voorbeelden.
 • VOORBEELD: DAILAI LAMA

De Dalai Lama (6 juli 1935 16u22m38s in Chinghai geboren) heeft een prijs ontvangen van het Amerikaanse congres en is ontvangen door president Bush, tot woede van de Chinezen, toen transit Jupiter tegelijk aspecten met de ascendant en met de progressieve ascendant van Lama nr. 14 maakte.  De religieuze leider van de Tibetanen heeft als einddispositor van de MC-route de communicatieplaneet Mercurius cruciaal op het IC, vooruit lopend op de Zon. De Dalai Lama heeft de Zon nauw driehoek Jupiter en sextiel Neptunus, de Zon vierkant het midpunt Jupiter/Neptunus, Jupiter vierkant Zon/Neptunus en Neptunus conjunct Zon/Jupiter. Jupiter is dispositor van het MC. Neptunus van de Ascendant. Het lijkt erop dat de juiste man voor de opvolging van Lama nr. 13 is aangewezen met zoveel aanwijzingen voor een geloofsovertuiging die zin leven en positie bepaalt.

 • VOORBEELD: PAUS FRANCISCUS

Zowel zijn Zon als de Maan maken een hard aspect met Jupiter en Neptunus. Deze aspecten verbeelden de volgelingen en de fans, maar ook de religieuze factor.

PROGRESSIES EN TRANSITS MET JUPITER EN NEPTUNUS

Speculaties, grote teleurstelling en fraude of nepsuccessen houden verband met Jupiter en Neptunus. Jerome Kerviel ging de boot in met zijn speculaties met geld van anderen, toen zijn progressieve Zon vierkant Jupiter stond en transit Neptunus vierkant Jupiter. Nick Leeson verloor liefst 1,5 miljard dollar met transit Neptunus vierkant geboorte Jupiter en vluchtte toen transit Neptunus oppositie zijn progressieve Jupiter kwam. (Zie de horoscopen op Astropost.blogspot.com over Jupiter/Neptune and speculations). Als je zelf transit Neptunus in verband met je Jupiter hebt, zul je merken dat je meer gaat fantaseren over het winnen van de loterij, maar dat het weinig met de realiteit te maken heeft.

Een voorbeeld uit 2013: Peter Rehwinkel, geboren op 19 juni 1964 te Groningen, heeft Jupiter op 15graden41Stier en Neptunus op 15graden25 Schorpioen. Dat is een bijna exacte oppositie en een van de nauwste aspecten in zijn horoscoop. De progressieve zon staat in 2013 in de 16de graad Leeuw (tussen 14g45 en 15g45, geboortetijd onbekend) en dus in een vierkant met Jupiter en Neptunus. M.a.w. progressieve Zon vierkant Jupiter en vierkant Neptunus. Hij kwam in het nieuws omdat hij zijn baan als burgemeester opzegde. Volgens hem was hij benoemd in een soort van managersfunctie bij de Catalaanse overheid. Eerst bleek dat het onbetaalde functie te zijn (en dan zou hij wachtgeld uit Nederland krijgen). Vervolgens liet de Catalaanse overheid weten dat de baan niet bestond. Met Jupiter en Neptunus tegelijk ontstaan er grote raadsels…

LINKS

Over progressies en transits van Neptunus: http://www.astromarkt.nl/zon-in-aspect-met-neptunus/ “Met Neptunus staan je illusies in de spotlights’

Astropost.blogspot.nl/search/label/Jupiter%20Neptune voor meer voorbeelden

Reacties gesloten