Neptunus-Pluto

Advertenties

NEPTUNUS en PLUTO: stille kracht 

Aspecten tussen Neptunus en Pluto gaan over generaties. Het midpunt Neptunus/Pluto (punt tussen Neptunus en Pluto in) en de aspecten daarmee zijn wel persoonsgebonden, vooral die met de Zon, Maan, Ascendant, MC, Maansknoop en de planeten Mercurius, Venus en Mars. Als Neptunus en Pluto in je horoscoop een hoekpositie innemen, of als een van beide ‘roepend’ (ongeaspecteerd) is, of als een van beide voor de zon uit rijst, dan is er nog meer kans dat een Neptunus-Pluto aspect of midpunt combinatie naar voren komt in je leven of beroepsleven. Dan kan een ingrijpende ervaring of belevenis de verdere richting van je loopbaan bepalen. Soms gaat het om een paranormale ervaring. De combinatie met andere planeten, Zon, Maan, Ascendant of MC en de midpuntcombinaties vind je verderop beschreven.

Het is niet gemakkelijk om aspecten en midpuntcombinaties van Neptunus en Pluto te duiden. ‘De stille kracht’ leek me nog het meest overeenstemmen met de mix van het vage van Neptunus en het intense van Pluto. De combinatie spiegelt iets magisch. Politieke idealen komen sterker naar voren in perioden waarin er een sextiel is tussen Neptunus en Pluto met een maximum van 2,5 graad orb. 

Neptunus en Pluto hebben samen de hoofdrol in de geboortehoroscopen van illusionisten, magiers, occultisten, detectives en schrijvers over mysteries. Reinhold Ebertin had in zijn lijstje ook parapsychologen staan. Het spirituele, discretie en geheimhouding horen bij Neptunus/Pluto. Denk maar aan de truc en de clou…Daarbij hoort ook een beetje ‘griezelen’. Alles wat met de combinatie Neptunus-Pluto samenhangt wordt vanzelf een beetje ‘eigenaardig’ of ‘niet van deze wereld’ (een beetje zonderling). Je kunt uit de gewone wereld ontsnappen met drugs, door in een boek te duiken, door je af te zonderen of door je bezig te houden met niet wereldse zaken als geloof, het hiernamaals en … de film. 

Neptunus is de planeet van alles wat niet concreet en niet te vatten of bevatten is (het ongrijpbare) en Pluto is het symbool van alles wat boeit, uitdaagt of het onderzoeken waard is.Neptunus is de oude god van de zee en de mist, het verdwalen en de weg kwijt raken, het isolement, het negatieve, alles wat namaak en nep en bedrog of illusie is, maar ook van de droom, het idool, het ideaal…

Met Pluto kun je moedig of deskundig zijn i.v.m. het paranormale, met mysteries of met het moeten bewaken van geheimen. Pluto versterkt en intensiveert.

Daarom: medicijnen, drugs, rookverslaving, chemische producen en alcohol (Neptunus) maar ook de media, films en de invloed van mediums kunnen een sterker effect hebben dan gebruikelijk en schadelijk zijn voor wie Neptunus-Pluto prominent heeft. Met een sterke Neptunus-Pluto ben je extra sensitief. 

VOORBEELDEN

De Nederlandse schrijver Louis Couperus schreef over de magie van het oude Nederlands Indie. In zijn horoscoop zie je Neptunus en Pluto prominent als volgt:

–       Zon/Maan midpunt conjunct Pluto en

–       het midpunt Zon/Neptunus conjunct Pluto

–       Zon half quintiel de ‘roepende’ Pluto en quintiel Neptunus. Quintielen wijzen op een creatief verband.
Je zou dat alles samen kunnen  zien als een fascinatie voor alles wat ‘niet te vatten’ is, waar hij dan creatief gebruik van maakt.

 Wereldser is het geld verdienen aan of met illusies, bedrog of geloof. Daarbij horen ook de film (illusie, niet vast te pakken beelden), fictie (de fantasie van iemand anders) en de ‘goochelaar’ (degene die wie je je vrijwillig laat bedotten:).  Voorbeelden hiervan zijn:

1. Agatha Christie

Zij had Neptunus en Pluto prominent bovenin de horoscoop, vierkant de Ascendant (zie http://astromarkt.net/horoscoop-agatha-christie.html ) en is nog steeds een van de bekendste detective schrijfsters

2. Ruth Rendell’s horoscoop (zie Art&Astrology: http://art-astrology.blogspot.nl/2009/02/astrology-chart-ruth-rendell.html ) heeft eveneens belangrijke Neptunus/Pluto verbindingen. Zij schrijft detectives.

3. David Copperfield staat bekend als magier. Zijn MC staat in nauw aspect met Neptunus en Pluto. Het midpunt AC/MC staat half vierkant Neptunus/Pluto)

4. Hans Klok is een wereldberoemd ‘magier’ en heeft Zon in Vissen quatronoviel de ‘roepende’ Pluto, met Neptunus rijzend voor de zon. Zowel Neptunus als Pluto zijn prominent!

5. Deborah Jeane Palfrey leidde een escort-agentschap. Ze werd veroordeeld voor o.a. witwassen en maakte toen een eind aan haar leven. Zie http://astropost.blogspot.nl/2008/05/birth-chart-deborah-jeane-palfrey.html Ze was geboren op 18 maart 1956 met Zon in Vissen in een Yod met Neptunus en Pluto. De inconjuncten met Neptunus en Pluto zou je kunnen zien als het ongemak van de combinatie van (dubieus) geld en (gevaarlijke) geheimen, of van discretie…

6. Misschien is Alfred Hitchcock wel het mooiste voorbeeld om het lijstje mee af te sluiten. Zijn bijnaam was ‘master of suspence’ en zijn midhemel staat oppositie Neptunus/Pluto midpunt.

Spiritueel, mysterieus, discreet… en het gevaar of de uitdaging van geheimen, mysteries, misdaad en commissies die ‘Stiekem’ hetenJ. Edward Snowden heeft de Zon oppositie Neptunus en driehoek Pluto. Beide zijn nauwe aspecten. Hij werkte bij de NSA (spionage) en openbaarde na een vlucht naar het buitenland de duistere geheimen van de staat. Hij is nu zijn leven niet meer zeker. 

 Mag ik ook ‘struisvogelpolitiek’ voegen bij de trefwoorden voor Neptunus/Pluto? Pluto is het symbool van strategie en Neptunus voor de vlucht. De ramp van Tsjernobyl werd dagen achtereen stilgehouden. Op de bewuste dag was de zon exact oppositie Pluto en sextiel Neptunus. (Uranus staat in de horoscoop van het moment dat het misging op de Ascendant, zie de horoscoop).

SEXTIEL NEPTUNUS-PLUTO

Op 7 mei 1951 was Neptunus exact sextiel Pluto. Ook op 21 september 1957 stond Neptunus exact sextiel Pluto. Hier is de voorpagina van het Utrechts Nieuwsblad van die dag.  Het lijkt erop dat juist op de dagen met exacte sextielen geen bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden. (Dat past dan wel weer bij het aspect van de discretie:) LOL! )

Op19 oktober 1956 was Neptunus ook sextiel Pluto. De op die dag geboren arts Urbani (ontdekker van SARS) raakte zelf besmet en overleedl Een dag later werd de regisseur van Slumdog Millionaire geboren (Danny Boyle). Midpuntcombinaties werden niet gemaakt die dagen (behalve op enig moment met Ascendant of MC).

Voorlopig zijn Neptunus en Pluto verder dan 60 graden (met meer dan 3 graden orb) van elkaar verwijderd. Pas in 2025 is er weer een spiritueel sextiel aspect. Je leest hierover: http://www.lynnkoiner.com/astrology-articles/the-neptune-pluto-configuration

ASPECT-EN MIDPUNTCOMBINATIES MET NEPTUNUS EN PLUTO

Onderstaande enkele van de MOGELIJKE duidingen van combinaties met Neptunus/Pluto. 

Met de Zon en Neptunus/Pluto ben je spiritueel van aard. Meesterlijk dagdromer, sterk helderziende dromen…of meesterlijk in het leiden van dubbele levens. Er is gevaar jezelf op te offeren, vooral als je eigenwaarde samenhangt met idealen of geloof (alles voor het idool, geloof of ideaal opofferen). Je ziet de aspectcombinatie in de horoscoop van Edward Snowden. Medium John Edward (link naar Astro.com, op 19 October 1969 om 11 uur geboren te Long Island, NY) heeft de Zon conjunct het midpunt Neptunus/Pluto, terwijl de Zon half sextiel staat met zowel Neptunus als Pluto. 

Met de Maan MOET je zo nu en dan ‘los’ of ‘van de wereld’ zijn. Er is een sterke behoefte aan romantiek en (met andere aanwijzingen daarbij) een meesterlijke kunstzin. Of drankzucht…het kan alle kanten op met deze combinatie, inclusief het risico op je emoties weg te drijven. Over de Maan in aspect met Neptunus en de Maan in aspect met Pluto lees je HIER…

Mercurius met Neptunus/Pluto kan wijzen op (te) sterke belangstelling voor mysteries (en het schrijven erover). Meester bedrieger Robert Freegard  (zie Astropost) heeft Mercurius vierkant Neptunus en 157.5 graad (anderhalf vierkant plus semi half vierkant) Pluto. Meesterlijk (Pluto) bedrog (Mercurius/Neptunus)…of bedrogen.

Venus blijft met Neptunus/Pluto trouw tot in de dood (of je houdt van griezelen). Meesterlijke romantiek.

Neptunus en Pluto zijn beide ver verwijderd van de aarde. ‘Ver gaan’ is dan ook een van de manieren om Neptunus-Pluto verbanden te duiden. President Maduro van Venezuela heeft Venus in aspect met Neptunus en Pluto. Hij beweert dat hij nog steeds contact heeft met de overleden voorganger, Hugo Chavez. Zijn adoratie gaat erg ver….tot over de grenzen van de dood.

Mars wordt met Neptunus/Pluto dreigt het gevaar jezelf of anderen te schaden(vindt Ebertin). Meesterlijke misdaad of overmeesterd worden. Minder extreeem: werk doen dat geheim moet blijven of min of meer gedwongen vrijwilligers werk. Het meest positief is Mars-Neptunus-Pluto symbolisch voor  tot het uiterste gaan (i.v.m. een geloof, romantiek of ideaal).

Met de Node (Maansknoop) kun je met anderen eigenaardige (bovennatuurlijke) zaken delen of je ‘in de vreemde’ bevinden

Ascendant met Neptunus/Pluto omgeeft je met geheimzinnigheid en maakt je omgeving een beetje griezelig. Met zo’n combinatie kun je je meesterlijk vermommen of incognito/anoniem zijn.

MC met Neptunus/Pluto kan wijzen op een beroep i.v.m. mystieke of paranormale eigenschappen, dan wel op een beroep waarbij geheimhouding en discretie een rol spelen. De Duitse astroloog Louis de Wohl had MC vierkant Neptunus/Pluto. Je ziet zijn horoscoop op Astropost. Peter R. de Vries (misdaadjournalist) heeft MC oppositie Neptunus/Pluto. 

Astromarkt, februari 2014

Reacties gesloten