Synchroniciteit

Advertenties

SYNCHRONE LEVENSLOPEN

Deze column gaat over synchroniciteit en de relatie met astrologie en tijdtweelingen.

In 1930 bedacht Carl Gustav Jung de term synchroniciteit (gelijktijdigheid: wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband). In andere woorden: een voor de betrokkene betekenisvol toeval. Een voorbeeld van synchroniciteit is: je denkt net aan iemand en dan belt deze je op. Synchroniciteit is een bijzondere en meestal puur individuele ervaring. Wie de schoen past, trekke hem aan. En als je de synchroniciteit bewust zoekt, zonder die individuele referentie, dan is het niet altijd te vinden.

Vorige week ging de column over tijdtweelingen en de zeldzaamheid van o.a. gelijke sterfdagen t.o.v. geboortedagen en andere bijzondere gebeurtenissen. Ik bedoel niet dat het NOOIT voorkomt dat mensen die op dezelfde dag en tijd of plaats geboren zijn, dezelfde soort ervaringen hebbben in dezelfde periode. Maar ik zie het wel als een zeldzaamheid. Ik gaf als voorbeeld een site met de uiterst diverse sterfdata van mensen die op dezelfde dag geboren waren. Als er 1 ingrijpende en belangrijke gebeurtenis in het leven is, dan is het wel sterven. Maar kennelijk heeft dat moment weinig te maken met je transits en progressies.

Op die column heb ik leuke reacties per mail en op Twitter gehad. Zo heb ik een filmpje gezien over synchroniciteit. Bij Uitzending gemist kun je die film (die voor een ongeduldig en druk persoon als ik soms wat al te traag ging:) bekijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1321976. Gelukkig heb ik de film wel geduldig uitgezien, want na het verhaal over de goed terechtgekomen ballon vertelden Finse politiemensen over het merkwaardige ongeval van tweelingbroers, op dezelfde dag. Beiden overleden na op de fiets in botsing te zijn gekomen met een vrachtwagen in een vrijwel identieke situatie. Ze waren ook een identieke tweeling. Het komt voor: synchroniciteit bij (tijd-)tweelingen, maar als het gebeurt dan is het toch zo merkwaardig dat het in de krant komt.

Volgelingen van Jung verklaren astrologie met behulp van die theorie van synchroniciteit (‘Zo boven, zo beneden’). Maar hoe synchroon is synchroon dan wel? Planetaire en solaire aspecten werken in ieder geval niet zo synchroon als bij synchroonzwemmen!

Geboren op 4 augustus 1961 en 1993

Neem nu de geboortedag van Barack Obama. Op dezelfde dag als de Amerikaanse president werd ook Eddie James geboren. Hij wacht op de voltrekking van zijn doodvonnis. Hij pleegde een misdaad in1993. Ook op dezelfde dag als Obama werd een Nederlandse acteur en propagandist, Erik van Muiswinkel, geboren.

Wat zijn de overeenkomsten tussen moordenaar Eddie James en President Barack Obama? Net als bij Barack Obama was de natuurlijke vader afwezig. De stiefvader van Eddie James was drugsconsulent, maar hij gaf zijn stiefkind drugs. Maar die overeenkomst ontbreekt bij Van Muiswinkel, voor zover ik weet.

Hieronder zie je de horosccoop van Van Muiswinkel met transits en progressies voor 20 september 1993 (met dank aan Ria voor de geboortetijd!). De Maan op de Ascendant verbeeldt mooi het belang van imitatie en geheugen c.q….de acteur. Mercurius en Jupiter staan op de as IC-MC. De horoscoop van Obama heeft Mercurius en Jupiter in aspect met het MC. Voor beide heren is het succesvol communiceren van belang in het beroep. De geboortetijd van Eddie James en Peter Reichert (een voetballer geboren op 4 augustus 1961) weet ik niet.

In 1993 was de progressieve Zon van de mensen die op 4-8-1961 werden geboren, inconjunct Pholus (een uit balans brengend keerpunt waarbij je ‘in eigen voet dreigt te schieten’ of iets opgeeft).

  • Op 20 september 1993 werd de toen 32-jarige Eddie James razend omdat een oudere dame bij wie hij inwoonde op haar twee kleindochtertjes paste. Hij verkrachtte en vermoordde een van de meisjes en daarna vermoordde hij de oude dame. Al van kinds af aan had hij van die aanvallen van razernij. (Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_James ).
  • In het jaar 1993 veranderden zowel Barack als Michelle van baan. Michelle hing haar licentie in de advocatuur aan de wilgen, Barack ging lesgeven.
  •  In 1993 ging Erik aan de slag bij ‘Spijkers’ (later ‘Spijkers met koppen’).
  •  En dan is er voetballer Peter Reichert, die in 1993 (!) zijn voetballoopbaan beëindigde.

Ik kan me zo voorstellen dat er heel veel mensen waren bij wie in 1993 iets vitaals veranderde. Ikzelf bijvoorbeeld begon aan een studie. Waar is de heftige synchroniciteit bij de geborenen van 4 augustus 1961? Het is kennelijk van cruciaal belang wat er op het kruispunt (de hoeken) van de horoscoop te vinden is en wat het milieu is/was.  Allen hebben iets met drugs, kunst, fantasie of idealen (astrologisch symbool: Neptunus), maar ieder op geheel eigen wijze.  Allen stonden wellicht op een keerpunt in het leven in 1993, maar niemand zo heftig als de moordenaar.

De synchroniciteit is, zoals in het filmpje dat ik hierboven noemde, werd gezegd: er NIET als je hem zoekt. Synchroniciteit is dus uitzonderlijk, op het individu toegesneden. Wie de schoen past, trekke hem aan. Toeval dat alleen betekenis heeft voor degene die het waarneemt is moeilijk te meten en te bewijzen. Ik heb geen filmpje gemaakt van mijn momenten. Maar er is gelukkig wel een filmpje over die tweelingbroers. Hun ongeval is voor ons van betekenis omdat er een verband lijkt tussen geboorte- en sterfdatum. Een verband dat er (gelukkig maar) meestal niet is, zoals ik in mijn vorige column (Die another day:) liet zien.

ASTROLOGIE EN JUNG

Astrologie werkt volgens de volgelingen van Jung ook met synchroniciteit (‘Zo boven, zo beneden’). Maar ik zie er ook wel een wisselwerking in van beneden naar boven! En ik vind een horoscoop geen ’toevalligheid’ en astrologie meer een filosofische verklaring van het toeval. Dat is dan wel een van te voren te berekenen ’toeval’ dat voor ieder individu in iedere situatie anders is te interpreteren (binnen bepaalde grenzen). Is het toeval (synchroniciteit) als een bepaalde situatie samenvalt met een bepaald transit?

Die verongelukte tweelingbroers hebben een speciale betekenis voor wie gelooft dat er meer is dan toeval en dat er lotsbestemmingen zijn voor mensen die op een bepaalde dag, tijd en plaats geboren zijn. Is dat zo, die lotsbestemming en is het altijd zo? Of is het gewoon toeval waar we speciale betekenis aan hechten? Hier is nog een voorbeeld van een tweeling van niet gelijk geslacht. Het gaat om de tweeling Jaime en Margarita (de kinderen van prinses Irene). Ze werden zeer kort na elkaar geboren, binnen slechts 1 minuut. Zoek de overeenkomsten en de synchroniciteit:). Is het te vinden? Ik blijf vragen stellen…

PS

Heel synchroon blijkt nu ik dit schrijf en de geboortedatum van Carl Jung zoek (26 juli 1875), dat hij exact Zon vierkant Neptunus had. Net als de mensen die geboren zijn op 4 augustus 1961.

LINKS

1.

http://www.astro.com/astro-databank/Margarita,_Princess_of_the_Netherlands
http://www.astro.com/astro-databank/Jaime,_Bernardo

Voor wie de overeenkomsten en verschillen zelf wil uitzoeken…

2. Lees eens bij Zon-Neptunus (4 augustus 1961 was Zon vierkant Neptunus) op welke verschillende manieren dit aspect zich laat zien.

3. Filmpje van BOR op Uitzending gemist bekijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1321976.

4. Over de tweeling Pieck en de overeenkomsten en verschillen tussen de levens en horoscopen van deze broers.

Reacties gesloten